I ragazzi di Sipario

Представяне:i-ragazzi-di-sipario-20090901-174943

  Кооперация “L Ragazzi di Sipario” е социално предприятие от тип “Б”, в което по-голямата част от членовете са млади работници с умствени или сензорни увреждания. Кооперацията е плод на предизвикателството пред родителите и настойниците на млади хора с увреждания – как и къде да постигнат най-ефективен и печеливш интеграционен процес чрез труд за своите близки. Съзнавайки преходността си (по-голямата част от близките на членовете с увреждания са в пенсионна възраст) и в стремежа си да осигурят достоен и сиурен живот на подопечните им се ражда идеята, чрез прякото прилагане на кооперативните принципи и ценности, разчитайки на подкрепата на обществото и стъпвайки здраво върху възможностите предоставени чрез нормативната база и провежданите социални политики в Италия, през 2007г. да бъде основана Кооперация “L Ragazzi di Sipario”.

Дейност:

Основната дейност на кооперацията е предоставяне на ресторантьорски услуги. В производствения процес и в процеса на обслужване на клиентите са ангажирани млади хора с увреждания. Ресторантът на Кооперацията предлага всеки ден традиционна домашна кухня, типична за провинция Тоскана. Интериора предлага непосрествен уют, без излишна претенциозност. Вътрешния дизайн умело съчетава функционалността със свежестта на прекрасни пана, нарисувани от членовете в свободното им време. Мотото на ресторанта е “Заповядайте при нас, където нищо не е даденост”.

Втората дейност, която от скоро успешно развива Кооперацията е интернет телевизия (www.sipariotv.tv).

 sipariotv

Постигнати резултати:

Трудовия процес за хората с ментални увреждания освен източник на препитание но е и чисто човешка необходимост, формираща самоличността им и усещанията за заобикалящия ги свят. За да се осъществи действителен трудов процес за хората с ментални и сензорни усещания преди всичко е необходимо да се работи методически правилно – осигурявайки специфична среда, която да провокира социална възбудимост. Хората с интелектуални затруднения се социализират. Те притежават сериозен капацитет, който обаче изисква конкретна среда, която да го засили. За съжаление това са хора, кото ако не се поддържат в подходяща кондиция могат да спрат да реагират на правилата на заобикалящия ги свят, което може да доведе до недоразумения и напрежение. Това са основните причини поради които тази група от хора са често отхвърляни и е възможен провал на социалната интеграция.

Проектът е амбициозен, изисква непрестанна борба с клишетата, със света, но щастливите погледи на семействата на хората с увреждания, които ги виждат сутрин забързани и вечер уморени, но щастливи от напрегнатия работен ден – те дават сила на целия колектив на Кооперацията да продължава да осъществява мечти.

sip

Leave a Reply